Turşu kurmak denilince herkesin aklına zahmetli bir süreç gelir. Oysaki turşu kurmak son derece basit ve keyifli bir işlemdir. Evet, turşunun yenecek hale gelmesi zaman alıyor ama bunun için sadece sabırla beklemek yeterli geliyor. Turşu kurmanın yazı kışı yoktur.
Sadece kullanılacak olan sebzenin en taze halinde olması yeterde artar bile. Kışın kurulan turşular genelde lahana, havuç gibi kış sebzelerinden oluşurken; yazın kurulan sebzelerin başında fasulye turşusu yer alıyor.
Özellikle Karadeniz’de olmazsa olmaz turşulardan biridir fasulye turşusu. Et yemeklerinin yanında sunulduğu gibi kavurması da yapılan fasulye turşusu hem doyurucu hem de besleyici bir besindir. Bununla birlikte turşu oluşum sürecinde açığa çıkan faydalı bakteriler de bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Fasulye Turşusu İçin Malzemeler
Fasulye turşusu kurmak için mevsiminde taze taze toplanmış fasulyeleri tercih etmek oldukça önemli. Bunun yanında turşu kurulacak olan kabın cam kavanoz olması gerekiyor. Böylece daha sağlıklı ve lezzetli fasulye turşusu yapılabilir.
Fasulye turşusu için malzemeler;
Malzemeleri hazırladıktan sonra gelelim işlem aşamalarına.
Fasulye Turşusu Tarifi
İlk olarak derin bir tencereye su alınır ve kaynamaya bırakılır. Su kaynarken fasulyeler ayıklanıp yıkanır ve istenilen boyutta doğranır. Kaynayan suya atılan doğranmış fasulyeler 10 dakika kadar haşlanır. Ardından kevgir yardımıyla fasulyeler kaynar sudan çıkarılır. Kaynar su fasulye turşusu için de kullanılacağı için dökmemekte yarar var. Süzülen fasulyeler bir kenarda beklerken tuşu kurulacak kavanozun çeyreğine gelecek kadar kaynar sudan eklenir.
İçerisine tuz atılır ve erimesi sağlanır. Daha sonra su tuz-su karışımı soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzerine sirke, sarımsak ve nohut eklenir. Son olarak da süzülen fasulyeler kavanoza iyice yerleştirilir. Eğer su fasulyelerin üstünü geçmiyorsa kaynayıp ılımış sudan eklenebilir. Kavanoz sıkıca kapatıldıktan sonra işlem tamamdır.
Fasulye Turşusu Kaç Gün Bekletilir?
Diğer turşularda da olduğu gibi fasulye turşusunun da olması için zamana ihtiyacı var. Bu süre ortalama 10-15 gün olabiliyor. Tabi kavanozun nem olmayan, kuru ve serin bir yerde saklanması gerekiyor. Ortalama 12 gün sonra fasulye turşusu yenmeye hazır hale geliyor.
Fasulye Turşusu Nasıl Yapılır? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Zencefil Kökü Kremi 06 Şubat 2020
Sivilce ve Siyah nokta maskesi 06 Şubat 2020
Doğal Kuvvet Macunu Tarifi 06 Şubat 2020
Lahana Turşusu Nasıl Yapılır? Malzemeleri Neler? 25 Aralık 2019
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
SİTE HARİTASI
BİZİ TAKİP EDİN
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.