Bir porsiyon pırasa da yaklaşık olarak 92 kalori bulunur. Pırasanın içinde yüzde 86 oranında karbonhidrat, yüzde 9 oranında protein ve yüzde 5 oranında da yağ bulunur. Pırasa önemli bir lif kaynağına sahip olmasının yanında çok güçlü ve doğal antioksidana sahiptir. İçinde kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, magnezyum ve mineraller içerir. C, A, K, B5, B3 gibi çok sayıda vitamin vardır. Kış aylarının en çok tercih edilen yiyeceği olan pırasa, genel olarak pişmiş halde tüketilir.
Pırasanın Faydaları Nelerdir?
Bağırsak sağlığı açısından çok faydalı olan pırasa, yüksek miktarda lif içermesi ile bilinir. Kolesterol rahatsızlığı olanların tercih etmesi gereken besinler arasında önde gelir.
Pırasanın faydaları ise şu şekildedir;
Demir, kalsiyum, iyot açısından zengin olması sebebi ile demir eksikliği bulunan kişilerin sık tüketmesi tavsiye edilir. Hastalıklara karşı direnç sağlama özelliği bulunur.
Hangi Mevsimde Pırasa Tüketilir?
Pırasa tüketimi için genel olarak soğuk mevsimler daha elverişlidir. Kış sebzesi olarak bilinen pırasa, daha çok ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında tercih edilir. Pırasa sebzesinin ait olduğu aylar bu aylardır. Bu nedenle sonbahar ve kış mevsimlerinde mutlaka tüketilmesi gerekir.
Pırasa Nasıl Yetişir?
Pırasa serin iklimleri seven bir sebze olarak karşımıza çıkar. Toprak seçmemesi özelliği ile ideal olarak 15 ile 20 derece arasındaki sıcaklıkta yetişir. Pırasa nemli ve humuslu topraktan hoşlanır. Genel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında tohumları ekilir. Sıcaklık düşüşlerinin ani olmasını sevmediği için kış ayları pırasa yetiştirmek için uygun değildir.
Sadece tohum ile değil, pırasa fide ile de yetiştirilebilir. Pırasanın beyaz kısmının uzun olması için fide şeklinde dikim işlemi yapılmalıdır. Sonbahar mevsiminde toprağın sürülmesi ile tohum şeklinde ekim yapılabilir. Ekim yapılan toprak sık aralıklı olmamalı ve toprağın yaş olmamasına dikkat edilmelidir. Ph seviyesi 6-7,5 civarında olmalıdır.
Pırasa Kaç Kalori? Faydaları Neler? Nasıl Yetişir? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Zerdeçal Faydaları ve Zararları 12 Ocak 2020
Brüksel Lahanası Faydaları ve Zararları 29 Aralık 2019
Ispanak Nasıl Yetiştirilir? Hangi Mevsimde Ekilir? 27 Aralık 2019
Enginar Kaç Kalori? Nasıl Tüketilmeli? 24 Aralık 2019
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
SİTE HARİTASI
BİZİ TAKİP EDİN
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.