Yer bademi ülkemizde çayır fındığı ve yer fındığı olarak bilinmektedir. Yer fındığının bilimsel adı ise Cyperus esculentus olmaktadır. Tarihi Eski Mısır’a kadar dayanana yer fındığı , nişasta, yağ ve şeker içermektedir.
Yer bademinin tarımı Eski Mısır’da buğday ve arpa kadar eskidir. Dünyanın her bölgesinde yetişebilen bir bitki ailesine sahiptir. Ancak yer bademi sadece tropikal bölgelerde yetişmektedir. Yer bademi kuru yemiş olarak tüketilmektedir. Diğer tüketim alanları ise yemekler ve un halidir. Ayrıca yer bademinden yağı da elde edilmektedir.
Tadı şekerlidir. Şekli bademe benzediği için bu adı almıştır. Eğer yer bademi kurutulursa lezzeti ve şekeri artmaktadır.
Yer bademinin kullanıldığı en ünlü tarif İspanya’nın Horchata isimli içeceğidir. Bu içecek yer bademi ve pirinç ile hazırlanmaktadır.
Kurutulmuş yer bademinin sıklıkla kullanıldığı yerler arasında kahve ve çikolata yapımı bulunmaktadır.
Ayrıca yer bademinin yağı sabun yapımında ve kozmetik sanayinde de kullanılmaktadır.
Yer bademinin unu kek ve pasta gibi unlu mamullerde buğday unu ile birlikte kullanılabiliniyor.
Ayrıca haşlanarak ve kurutularak da kuru yemiş gibi tüketilmektedir.
Yer bademini ülkemize kazandıran kişi Ahmet Nedim Nazlıcan’dır. Aynı zamanda yer bademine isminide vermiş olan kişi bu bitkinin ülkemizde yetişebileceğini söylemekte. Özellikle Akdeniz kıyılarında bu ürünün yetişebileceğini söyleyen Ahmet Nedim Nazlıcan; Ürünün buğdaya göre %400 daha fazla mahsul vereceğini belirtiyor.
Bu tarifin orijinali yer bademi ile yapılandır. Ancak yer bademi bulunamadığı durumlarda normal badem ile de yapılabilir.
Tarifte hazır pirinç unu kullanılabileceği gibi pirinçleri robottan çekerek de un haline getirebilirsiniz. Yer bademleri ise 15 dakika haşlanır. Yer bademleri soğuduktan sonra kabukları soyulur ve kızgın yağda 2 3 dakika boyunca kavrulur. Yer bademlerini kavururken ateşin çok ama çok kısık olmasına özen göstermek gerekmektedir. Bir sonraki aşamada pirinç unu, yer bademi ve 3 bardak kaynar su karıştırılır. Bir gece bu şekilde buz dolabında bekletilen içecek ertesi gün üzerine su eklenir. Suyu eklenen içecek bir süzgeçten geçirilir. Son halini alan içeceğin içerisine buz eklenerek servis yapılır.
Yer Bademi Nedir? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Zencefil Kökü Kremi 06 Şubat 2020
Sivilce ve Siyah nokta maskesi 06 Şubat 2020
Doğal Kuvvet Macunu Tarifi 06 Şubat 2020
Zerdeçal Faydaları ve Zararları 12 Ocak 2020
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
SİTE HARİTASI
BİZİ TAKİP EDİN
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.